Útvonalengedély-köteles járművek autonóm kontrollkörnyezetet biztosító komplex rendszerének fejlesztése

Effective Group Informatika Zrt

Megkezdődött az Effective Group Zrt. Útvonalengedély-köteles járművek autonóm kontrollkörnyezetet biztosító komplex rendszerének fejlesztése című Vállalati KFI_16-1-2017-0340 azonosító számú projektje.

 

A projekt tárgya az útvonalengedély-köteles járművek autonómkontrollkörnyezetet biztosító komplex rendszerének fejlesztése, azaz egy teljesen automatizált és egyedi elgondoláson alapuló engedélyező-kontrolláló rendszer kifejlesztése. Az úthálózatvédelem mely minden ország egyik legfontosabb, legértékesebb vagyona. Az úthálózat folyamatos karbantartásra és védelemre szorul, különösen, ha a közúti forgalomban olyan gépjárművek is részt vesznek nagy számban, melyek túlsúlyosak és/vagy túl méretések, így a közutak védelme minden ország elemi érdeke. Ennek egyik leghatékonyabb módja az engedélyköteles járművek közúti forgalomban való részvételének engedélyezése, méretének, tömegének, útvonalának ellenőrzése, figyelembe véve és betartva az egyes országok jogszabályi környezetét. 

A projekt eredménye arra ad megoldást, hogy az engedélyköteles járművek folyamatos ellenőrzésével az úthálózatvédelmi rendszer hatékonyságát maximalizálja, a folyamatokat zárttá és a lehetőség szerint teljességgel automatikussá tegye a rendszer, ezzel pedig az úthálózatot óvja, a karbantartási költségeket csökkentse, miközben többletbevételt generál, nem utolsó sorban pedig a közúti közlekedés szempontjából veszélyes járműveket kiszűrje. Az engedélyezési és ellenőrzési folyamatokban szereplő eszközök és rendszerek integráltsága és együttműködésének alacsony szintje okán mind az engedélyezés, mind pedig az ellenőrzés manapság igen sok manuális munkát igényel és erőforrást von el. A manualitás magában hordozza a hibák kockázatát, emellett pedig költséges és lassú, így kárt okoz a gazdasági szereplőknek.

A projektben részt vesznek folyamatszakértők, -szervezők, rendszermérnökök, fejlesztők, tesztelők, akik a rendszert alkotó folyamatok, valamint hardver és szoftvermegoldások tervezéséért, prototipus szintű teszteléséért, a végleges megoldások kialakításáért felelnek. 

A termékfejlesztést projektvezető irányítja az erőforrások lehető leghatékonyabb felhasználása érdekében, a rendelkezésre álló időkeret figyelembevételével. A feladatokban továbbá részt vesznek IT architekt szintű rendszermérnökök, aki a rendszer infrastrukturális megvalósításáért, valamint folyamatszakértők, akik a technológiai folyamatok esetleges módosításáért, valamint az informatikai folyamatok tervezéséért felelnek.

Projektre kapott támogatás: 96,23 millió Forint